Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Iedereen heeft ergens in de straat wel zo'n overbuurman die afgekeurd is voor zijn werk, maar die je regelmatig allerlei karweitjes ziet doen. Zo'n man waaraan veel mensen zich ergeren, omdat hij niet meer hoeft te werken, maar wel een uitkering krijgt.

"Die man staat gewoon zijn tuin om te spitten, maar om te werken is ie te ziek", hoor ik zijn buren al zeggen. Maar is dat wel zo? Heeft iemand zich al weleens afgevraagd wat hij dan mankeert, of, beter nog, hem zelf eens gevraagd wat er toch met hem aan de hand is? Heeft iemand ooit in de gaten dat hij na het omspitten van de tuin drie dagen nodig heeft om weer bij te komen? Waarschijnlijk niet, want de meeste mensen gaan daar met het grootste gemak aan voorbij.

Als je er niet ziek uit ziet, of met alle macht probeert om niet ziek over te komen, heb je in deze wereld een dik probleem. Er is bijna niemand die je dan gelooft. Dat merkte ik ook in de periode dat mijn man een zware hartkwaal had. Een beetje witjes zittend op een stoel stelde hij al heel veel voor en was hij blij om even met het bezoek te kunnen babbelen. Mijn goede raad om op tijd weer rust te nemen, sloeg hij in de wind. Begrijpelijk, want als je even met iemand over andere dingen kunt praten, ga je dat niet verstoren door te zeggen dat je nu echt even moet rusten. Nee, dan wacht je tot iedereen weg is, om vervolgens compleet in te storten en de komende dagen geen cent meer waard te zijn. Maar het bezoek krijgt dat niet meer mee en denkt al gauw dat het heel goed gaat met de patiënt.

Ook mensen met astma worden vaak niet serieus genomen. Niet iedere astmapatiënt loopt de hele dag piepend adem te halen, maar dat wil niet zeggen dat hij het niet benauwd heeft. Ook als je iets aan je luchtwegen mankeert, wil je het liefst zo normaal mogelijk verder leven. Dus op de fiets naar je werk, sporten, trappenlopen en gewoon doorgaan met alles. Bovendien is bewegen gezond voor je longen en luchtwegen, ook al word je juist door de ontstekingen in je lichaam veel sneller moe. Maar ook dan denken de mensen in je omgeving al gauw dat je helemaal niets mankeert. Mijn advies: verdiep je eens in de kwaal die iemand heeft, vraag hem of haar eens om uit te leggen wat er nu precies aan de hand is. En als je echt het naadje van de kous wilt weten: op internet zijn ook heel veel dingen te vinden. Wedden dat je dan met andere ogen naar die overbuurman kijkt?