Het meest bizarre waar ik ooit over heb geschreven? Over die vraag hoef ik niet lang na te denken. Dat is het verhaal over een nogal speciale wc-pot. Dit toilet is te vinden in het zusterklooster van ons dorp. Het onderwerp was blijkbaar belangrijk genoeg om op de voorpagina van het ED te belanden. Tja, soms moet je als tekstschrijver overal schijt aan hebben.
Door onze correspondente MARIE-LOUISE KLOMP
De koninklijke wachtkamer van het Centraal Station in Amsterdam herbergt een antiek Delfts blauw toilet, dat alleen bestemd is voor koninklijke billen. Wie echter denkt dat de koningin het alleenrecht heeft op een dergelijke wc-pot heeft het mis. In het klooster van de Missiezusters Franciscanessen in Asten staat een soortgelijk exemplaar, dat dagelijks door de bewoners gebruikt wordt.
'Victoria' staat er in mooie blauwe letters bovenin de pot. Daaronder prijken trots twee pauwen. Met gekruiste koppen kijken ze de bezoeker vanuit hun strategische positie verwachtingsvol aan. Het is bijna jammer om ze vervolgens de rug toe te moeten keren. Maar ja, als de natuur roept...
Zuster Blandine vindt het wel grappig om over dit onderwerp te praten. "Wij hebben het toilet ook maar geërfd, toen onze congregatie in 1921 de villa kocht", vertelt ze. Vóór ons woonden er Franse zusters en die hebben de woning in 1911 weer overgenomen van de familie Bluijssen." Een beetje speurwerk in een van de vele boekjes over Asten leert ons dat de familie Antoon Bluijssen-Raymakers de villa, Semper Virens (eeuwig levend) genaamd, in 1898 liet bouwen. Zij waren het ook die de Delfts blauwe wc-pot en bijbehorende wastafel in de villa lieten plaatsen. Zuster Blandine herinnert zich nog dat de wastafel en de wc-pot gescheiden waren, toen zij in 1958 in het klooster kwam. "De wastafel hing op de eerste verdieping in de gang als een soort blikvanger. Pas na de laatste renovatie zijn die twee verenigd in de natte hoek op de begane grond." Volgens zuster Blandine lopen de zusters niet te koop met hun antieke wc." Maar als we gasten hebben, die gebruik willen maken van het toilet, raden we ze altijd aan om die wc te nemen, omdat ze dan iets moois kunnen zien, zonder dat ze naar een museum hoeven."
Architect Pierre Cuypers bouwde in 1889 het Amsterdamse Centraal Station, inclusief de koninklijke wachtkamer met het Delfts blauwe toilet. Af en toe bestaat de mogelijkheid het toilet te bewonderen. Een van de weinige foto's laat zien dat de wc-pot toch wel degelijk afwijkt van die van de Missiezusters. Maar dat ze uit dezelfde tijd komen, is overduidelijk. Ook het centraal station in den Haag bezat een koninklijke wachtkamer en idem wc-pot, maar deze is inmiddels verhuisd naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. De koninklijke wachtkamer van het Amsterdam Centraal is volgens de NS voor het laatst in januari 1998 bezocht door koningin Beatrix. Maar of ze toen ook gebruik gemaakt heeft van het toilet is niet bekend.